Elhunyt Túri Imre

SZERETVE TISZTELT TÚRATÁRSAIM és BARÁTAIM!
2020. április 9-én, 82 éves korában elhunyt Túri Imre a Honvéd Aurora Sportegyesület  tagja, a Természetbarát Szakosztály túravezetője.

 

Névtelen

 

Imre barátunk, 2003 óta volt a HASE Természetbarát Szakosztály túravezetője és túrázója.

Nagyon szerettük Őt, hiszen amikor tehette, és amíg a teste-lelke bírta, jött velünk, leküzdötte a sziklalépcsőket és meredélyeket is…kedves történeteivel, néha még énekével is megvidámította a társaságunkat. Sosem dicsekedett szép szakmai múltjával.
Amit, most néhány mondatban felidézek:
1938. január 18-án született Budapesten. Édesapja betűvésnök, zenész, aki a doni áttörésnél 1943-ban eltűnt, édesanyja az első világháború hadiárvája, háztartásbeli, takarítónő volt egy kis cégnél, onnan ment nyugdíjba, 1990-ben 83 évesen hunyt el. A hadiárva gyermekkora mély szegénységben telt el. 1953-ban jelentősen megváltozott az élete, mivel sikeresen felvételizett a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolába és jelesen érettségizett 1956-ban. A műszaki fegyvernemi érdeklődése és vonzalma alapján 1956 őszén kezdte meg a hároméves tiszti iskolát Szentendrén. A műszaki tagozati képzést 1959 nyarán fejezte be. Ercsibe kerülve négy évig dolgozott a műszaki gépszázadnál, majd, sikeres felvételi után a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kara mikrohullám- és adástechnika szakán öt évig tanult.
A Rádioelektronikai Főnökség 1984-ben a Zalka Máté Katonai Műszaki Tiszti Főiskolára helyezte, technikai szakcsoportvezető beosztásba. A Rádióelektronikai Harc Tanszéken tevékenykedett, míg 1993. február 1.-ével nyugállományba helyezték, 55 évesen, 36 szolgálatban eltöltött év után.
Életútja során igyekezett minden körülmények között ember lenni, aki mellesleg katona is. Alapvetően jellemezte Őt a függetlenség és a haza szeretete, az elhivatottság érzése, a szakma szeretete, a becsület, valamint a tisztesség vállalása.
Amíg élünk és emlékezünk rá, egy kicsit velünk él tovább…
Komócsin József

 

Kategória: Egyéb