Gyorstollaslabda

Honvéd Aurora S.E. Gyorstollas szakosztály

https://www.facebook.com/hasegyorstollaslabda/

Szakosztályvezető: Wiesner Zoltán, telefon: +36204382798

Wiesner

Szakosztály története: 2014-ben Budapest XIII. kerület Sportosztály vezetőjének Kiss Tamás  kezdeményezésére megalakul 21 fővel a HASE Gyorstollaslabda Szakosztály. A tagság  Dózsa Tamást választotta szakosztályvezetőnek, amit a HASE elnökség jóváhagyott. A szakosztály megalakulása olyan gyors volt mint maga ez az új játék, ahol a  labdák elérhetik akár a 290 km/órás sebességet is. A gyorstollaslabda (angolul: speed badminton, speedminton, crossminton)a tollaslabda háló nélküli változata, olyan sport, mely más ütős sportok, például a tenisz, tollaslabda, illetve a squash elemeit kombinálja.

A sportot ma már világszerte játsszák. Mivel nincsen háló és speciális pályaigénye sem, ezért számos helyen lehet játszani. Ezért is lehetett hamar meggyőzni az egyesület vezetését a szakosztály létrehozására.

Honvéd sportegyesületeként érdemes megjegyezni, hogy a sportágat egy katona (Bill Brandes német tengerésztiszt) találta ki úgy, hogy  a squash és a badminton elegyítéséből hozta létre a sportágat. Célja egy olyan tollaslabdasport létrehozása volt, amelyet minimális feltételrendszer mellett is lehet játszani, még a szabadban is  anélkül, hogy  a könnyű labdát elfújná a szél, ellentétben a hagyományos tollaslabdával, amit a szabadtéren csak szélcsendes időben lehet művelni.

Hazánkban fiatal sportágnak számít a gyorstollaslabda és az egyesület, illetve a szakosztály az úttörői a sportágnak. Megalakulásuk óta hazai és nemzetközi szinten meghatározó szerepet töltenek be a szakosztály tagjai a sportágban. A szakosztály sportolóinak eredményességi mutatói kiválóak. Hazai és nemzetközi szinten dobogós helyeken végeznek megalakulásuk óta.

2017-ben Wiesner Zoltán veszi át a Gyorstollaslabda Szakosztály vezetését. A szakosztálynak köszönhetően a HASE bekapcsolódott a Budapest XIII. kerület sportéletébe és a kerületi sportnapok rendszeres résztvevői, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a sportágat létrehozó célja ezeken a rendezvényeken kiválóan érvényesülnek, mert tökéletesen játszható szabadban is ez a labdajáték.

A sportág egyesületbe történő felvételével egy újabb  versenysport szakosztálya lett a Honvéd Aurora Sportegyesületnek. Talán azt is mondhatjuk, hogy a legütősebb szakosztálya az egyesületnek, mert az eltelt rövid idős alatt tagjai világ- és Európa bajnokságokon összesen 24 érmet szereztek. Több magyar bajnokságról és nemzetközi versenyről is sok-sok éremmel tértek haza. Budapest XIII. kerület Tatai úti BVSC fedett teniszpályán tartják edzéseiket. Jelenlegi tagjaink nagyon aktívak akik szeretnék minél több emberrel megismertetni a sportágat.

Eredmények:

Gyorstollaslabda Világ-és európa bajnoki érmeseink:

  1. Porec Európa Bajnokság:

Női páros 1.hely Darnyik Ágnes-Bognár Krisztina

Női Open. 2.hely Darnyik Ágnes

  1. Berlin Világbajnokság

Női páros 1.hely Darnyik Ágnes-Bognár Krisztina

Férfi +40 3.hely Dózsa Tamás

  1. Varsó Európa Bajnokság

Női páros 1.hely Darnyik Ágnes-Bognár Krisztina

Férfi 40+ 3.hely Pethő Zsolt

Junior páros 3.hely Péter Roland

  1. Berlin Világbajnokság

Női Open 3.hely Darnyik Ágnes

Vegyes páros 3.hely Darnyik Ágnes- Dózsa Tamás

Férfi 50+ Kiss Ferenc

  1. Brest Európa Bajnokság

Női Open 3.hely Darnyik Ágnes

Női 35+ 3.hely Braun Helga

Férfi 40+ 2.hely Dózsa Tamás

Vegyes páros 2.hely Darnyik Ágnes- Dózsa Tamás

  1. Varsó Világbajnokság

Női Open 1.hely Darnyik Ágnes

Női páros 1.hely Darnyik Ágnes-Bognár Krisztina

Női 35+ 1.hely Bognár Krisztina

Férfi 50+ 3.hely Szalmási János

  1. Skien Európa Bajnokság

Női 40+ 3.hely Braun Helga

  1. Budapest Világbajnokság

Női 40+ 1.Braun Helga

Hírek

Március 17-18-án a szlovéniai Lasko városban rendezték meg az idei első 1000 pontos (ebből évente 5 ország kap versenyrendezési jogot).

A HASE gyorstollas szakosztályát 2 versenyző képviselte.

17 országból több mint 160 versenyző (mid amatőr szinten, hobbiból nevezett a versenyre! ) nevezett a versenyre. Korosztályok: U10- o50

A női o40-es mezőnyben 2 csoportban, 4 játékos indult. Braun Helga a csoportjában az első helyen jutott tovább. Az elődöntőben a világelsőt győzte le, majd a döntőben kikapva a 2. helyet szerezte meg.

Szalmási János a férfiak o50-es osztályban indult. Itt 22 nevező állt „rajthoz”. Csoportgyőzelem után a döntőig menetelt, de itt a lengyel mumus megállította, így ő is ezüstéremmel tért haza.

Legközelebbi verseny a Magyar Körverseny, március 25-én.

web: http://www.speedbadminton.hu

facebook: https://www.facebook.com/hasegyorstolla

2017. évi információk: feltöltés alatt!

A Honvéd Aurora Sportegyesület Tollaslabda szakosztályon belül 2013-ban alakult a gyorstollaslabda szakág. Ez a sportág 2002-ben jött létre világszerte. A  gyorstollaslabda, más néven speed badminton!  Ezt a sportot egyszerű szabályai teszik különösen vonzóvá mind az élsportolók, mind a hobbijátékosok körében – bárki játszhatja, aki kézbe tud venni egy ütőt! Legyen szó kemény versenyről vagy éppen laza játékról: a gyorstollasnak nincsenek határai.

Az egyesület 2014. január 4-én rendezte meg az I. Honvéd Auróra SE amatőr Opent. Az esemény leírását tekintse meg itt:http://www.speedbadminton.hu/2014/01/profi-amatorok/

 

További aktuális  hírek:http://www.speedbadminton.hu/tag/gyorstollas/

Amire büszkék lehetünk!

http://www.speedbadminton.hu/wp-content/uploads/2014/02/WIZO8874.jpg

A II. Honvéd Auróra SE amatőr Openre az Építők csarnokában került sor múlt vasárnap, egy héttel a Leopárd Kupa előtt. Írhatnánk azt is, hogy ez volt a 2.0 verzió és az első pedig a Béta, azaz a teszt verzió, hiszen a lelkesedés még nagyobb volt, mint az elsőn.

Gyorstollas az Élet Showjában!

TV2: Az Élet Showja című adás (Gyorstollas Baukó Évával)

A Honvéd Auróra Se edzésére lejött a TV2 és Baukó Éva, aki kipróbálta a sportot.

A felvétel 10.33.-nál kezdődik és két percig tart.

20jan/140

II. Honvéd Auróra SE Amatőr gyorstollaslabda Open

Egy régebbi „Építők” verseny győztesei

A versenysorozat következő állomása ezúttal az Építők pályáján lesz. A verseny kiírása: