Labdarúgó szakosztály

Szakosztályvezető: Sándor Roland 06-70-3349720

_MG_8470-1

Foci beszám2022

Kispályás labdarúgó szakosztály: Boér Gyula vezetésével 1974-ben 18 fővel, labdajáték szakosztályként megalakult a labdarúgó szakkör, majd a rá  következő évben, 1976-ban létrejött az önálló  férfi kispályás labdarúgó szakosztály.  Kezdetekben a labdarúgó szakosztályban elsősorban az öncélú, de a szervezett labdarúgáson volt a fő hangsúly.  Később, amikor a „labdázgatást” felváltotta a szervezett csapatjáték, akkor a HASE több csapattal is részt vett a kerületi, illetve a különféle bajnokságokban, ahol kiváló eredményeket értek el.

Az 1980-as évek elején több budapesti katonai szervezet kezdeményezésére a HASE felvállalta, hogy Budapest helyőrségben a katonák számára szervez egy külön bajnokságot. A megvalósítást nehezítette, hogy a bajnokság lebonyolítására nem volt megfelelő hely. A sok-sok helykeresés után végül a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola (későbbi nevén Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola) adott otthont a Budapest Helyőrség Kispályás Labdarúgó-Bajnokságnak.

A főiskola a  haderő átalakítás áldozata lett és az oktatást  beintegrálták a Hungária körúton lévő katonai felsőoktatási intézmény rendszerbe. Az ingatlant 2009-ben teljesen lebontották és még egy emléktábla sem őrzi helyét a volt főiskolának.

A külső sportpályát egy vállalkozás vette át és üzemeltette, ahol  a labdarúgópálya mellett teniszpályák is helyet kaptak a területen. Ettől kezdve a szakosztálynak megszűnik a haderőhöz való kötődése és megváltoznak a körülmények, ami majd később új helyszínre röpíti a labdarúgókat.

De ne szaladjunk ennyire előre és folytassuk a bajnokság létrehozásnak történetét. Az előkészületeket követően a Honvéd Aurora Sportegyesület Labdarúgó Szakosztálya 1984-ben beindította a Budapest Helyőrség Kispályás Labdarúgó Bajnokságot. A bajnokságra 41 katonai szervezet nevezett. A csapatok három osztályban kezdték meg a bajnokságot.

A körülmények nem voltak ideálisak, de a játék öröme feledtetett minden problémát. Az évek során folyamatosan változott a bajnokságban résztvevő csapatok száma, hol 30, hol 26 volt, ma 20 fölötti. A Budapest helyőrség kispályás labdarúgó – bajnoksága kiállta a megpróbáltatásokat. A Magyar Honvédséget évtizedek óta le- és átszervezik, de a helyőrség bajnokság még napjainkban is működik. A fenti képen az FC élelmesek csapata.

Az amatőr labdarúgás népszerűsége töretlen a Magyar Honvédség állománya körében. A katona számára az egyik legkedveltebb sportolási formája, ami kiváló alapot ad a kiképzési kereteken kívüli fizikai képességek fejlesztésére és szinten tartására. A nagyszámú igény egyfajta elvárásként jelent meg a HASE labdarúgó szakosztály vezetése előtt és, ezért 1984 óta töretlenül szervezik és biztosítják az állomány számára a Budapest Helyőrség Kispályás Labdarúgó- bajnokságot. A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola megszűnése után új helyet kellett keresni a mérkőzések lebonyolítására. A fenti képen a HM FLÜ csapata létható. Sajnos, Budapest fővárosban a katonai szervezetek, alakulatok bázisán nem lehetett megoldást találni a bajnokság lebonyolítására.

A szakosztály vezetésének áldozatos munkájának köszönhetően úgy tűnt, hogy Budapest XIV. kerületi POSTÁS sporttelepen otthonra talál a bajnokságnak. Sajnos, nem így történt, mert a pályák bérlése tiszavirág életű lett és a sporttelep elidegenítése következtében új helyet kellett keresni a szakosztálynak.

A töretlen akarat, és elszántságnak köszönhetően Budapest XIV. ker. a Kövér Lajos utcai Varga Zoltán sportpálya lett az otthona az egyesület labdarúgó szakosztályának, amit elsősorban a kétszeres olimpia bajnok öttusázó Martinek Jánosnak köszönhet a HASE, aki ebben az időben a kerületi sportszakember volt és aktívan részt vett a bajnokságban.

Időközben Boér Gyula több évtizedes sportmunkáját Kovács Sándor, majd 2002-ben Sikesdi László a HASE elnökhelyettese és Nagy Géza vették át. Az új szakosztály vezetés folytatta az elődök munkáját. Nekik köszönhető a bajnokság életben tartása, a megfelelő körülmények biztosítása. A magyar haderő át-és leszervezés ellenére még több mint 20 csapattal, kettő osztályban folyt a kispályás labdarúgó-bajnokság.

A két osztályos bajnoki rendszer 2012-ig volt fenntartható. Abban az időben a bajnokság záró eredményhirdetésein az MH Kulturális központ étterme megtelt a torna játékosaival (lásd a képen). 2013-ban már csak egy osztályban folytatódtak a küzdelmek 16 csapat részvételével, amely sajnos évről évre egyre csökkent.

A tisztán katona csapatokat részére kiírt bajnokságot már nem lehetett fenntartani, ezért az egyesület nyitott a civil lakosság felé és lehetőséget biztosított a szakosztály számukra a helyőrségi rendszerben történő játékra. A képen balra, elöl Baran János.

Így kerültek a bajnokságba az OTP, a Tatafoci, a Turbo és a Dyno Car csapatai. Sikesdi László és Nagy Géza lemondását követően 2015-től új vezetőség vette át a szakosztály irányítását, Sándor Roland és Baran János személyében.

A játékvezetésről eddig nem esett szó, de lelkes és profi játékvezetés van jelen a Helyőrség Kispályás Labdarúgó Bajnokságban a kezdetektől, hiszen Hazafi Miklós, Szabó János, Kiss Béla, Kovács László, Lázin János, Nyúl István és a jelenleg is vezetőségi tag Radvánszky Róbert biztosíték a színvonalas játékvezetésre.

A civil és a visszatérő hallgatói (Ludovika) csapatok hoztak egy kis „vérfrissítést” a bajnokságba, azonban napjainkra nagy nehézségek árán tudjuk összeszedni a tíz csapatot az induláshoz. További problémánk, hogy a fiatalok megnyerése eléggé nehéz, a játékosok többsége 30 és a 40+-os korosztályból kerül ki, de vannak 50 feletti játékosok is. Győztes HOSZ-Hercules csapata látható a képen.

2020-ban már csak tíz csapattal került megrendezésre a bajnokság.  A rendezést nehezítette a nemzeteket, köztünk hazánkat  érintő világjárvány.

A folyamatos létszámcsökkenés mellett azonban van olyan sporttársunk is, aki 1987 óta — Baran János 34 éve — folyamatosan, immár 55 évesen is aktív résztvevője a mérkőzéseknek. Az elmúlt évtizedek többszörös bajnok csapati: Honvéd Aurora, Bolyai, Zrínyi I., MH Költségvetési Főnökség, majd HOSZ-Hercules  FC Kifli, MH BHD, Zrínyigyöngye.

A bajnokság vándordíja egy talapzatra helyezett kard, amelyet eredetileg a nyolcvanas évek elején a tehetséges ifjúsági labdarúgók részére került volna átadásra a Budapesti Honvéd Sportegyesületeben, de végül a méreténél és súlyánál fogva túlzó volt az ifjú labdarúgó palánták számára, ezért az amatőr katona labdarúgókhoz került, akik bírják a vándordíj terhét és az alapítás óta büszkén őrzik egy-egy megnyert bajnoki cím után egy éven át. A fenti  képen a trófeát egy évig birtokló BHD csapata. A vándordíj  talapzatára kis táblával örökítik meg az aktuális bajnokcsapat nevét és a győztes év dátumát. Nem maradt dokumentum az alapító okiratról, ezért nem tudni, hogy milyen formában lehetne elnyerni a vándordíjat örökre.

Nem is feszegetik ezt a kérdést a labdarúgók, csak harcolnak annak elnyeréséért. A trófeát a győztes csapat egy évig őrízheti. Az elmúlt öt évben háromszor (2016-17 és 2020) a Zrínyigyöngye, kétszer (2018-19) az MH BHD csapatai lettek a Bajnokok.

A szakosztály haladva a korral a Budapest Helyőrség Kispályás Labdarúgó- bajnoksággal kapcsolatos információk a http://www.hasefoci.eoldal.hu honlapon teszi közzé. A bajnokság tabellája elektronikus formában kerül aktualizálásra és amit csapat megkap, illetve az említett hasefoci.eoldal.hu Felületen nyomon követhető.

sdr
sdr

BHD-Bajnok_2022 (1)

2022. év bajnokcsapat

inner_pict

2020. évi végeredmények

image001

2019. évi bajnokság kiírásaHASE Versenykiírás_2019_Végleges

2018. éveb 9 csapat vesz részt a Budapest Helyőrség kispályás labdarúgó-bajnokságban.

Befejeződött a 2018. évi bajnokság

HASE HEŐ 2018 Végeredmény

42 GÓL  Papp Zoltán ZRÍNYIGYÖNGYE
40 GÓL  Bertóti-Szabó Ádám MH BHD
31 GÓL  Bajzáth Péter CARBONÁSZ

Szakosztályról:Kispályás Labdarúgó Szakosztály bemutatása_2017 07 19

A Honvéd Aurora Sportegyesület labdarúgó szakosztály szervezésében 2017-ben megrendezésre kerül a Budapest helyőrség kispályás labdarúgó-bajnokság.

A jelentkezések lezárultak, a technikai értekezlet és a mérkőzések időrendjének egyeztetése megtörtént, a résztvevő csapotok játékideje az első fordulóra kiadásra kerültek!

Közérdekű információkat a jelen honlapon adjuk közre!LogoJó sportolást kíván a HASE szakosztály vezetése és a rendezők!

Aktuális tabellaAurora 2017 (5)