Közelharc – kézitusa

Szakosztályvezető: Dr. Zöllei Zoltán 06-20-433 9752

Zöllei

Kézitusa k HASE beszámoló 2022-2023

Szakosztály rövid története: Dr. Zöllei Zoltán alezredes kezdeményezésére 12 fő lelkes küzdősportos egyező akaratával 2009-ben létrehozásra került a Közelharc-kézitusa Szakosztály az egyesület keretében. A szakosztályvezető testnevelő tanár, közelharc oktató, aki 8 mesteri fokozattal (Dan). A mester mellett még több tag is rendelkezik különböző mesterfokozattal.

Sokan kérdezhetik, mi is az a kézitusa? Leegyszerűsített megfogalmazásban a közelharc test-test elleni pusztakezes vagy hideg fegyverrel végrehajtott küzdelem, melynek célja az ellenség legyőzése és a túlélés. Ebből következtetni lehet, hogy ezt a tevékenységet elsősorban a katonák harcra történő felkészítése és a katonai kiképzés alkalmazza. 

A kézitusa elsajátítása révén a katona, de bárki, aki ezt a küzdősport ágat gyakorolja  olyan tapasztalatokra tesz szert, amelyek saját testi épségének a megóvását célozzák meg, harci körülmények között a túlélés esélyeit növelik.

A közelharc-kézitusa egyesületeben, civil közegben  történő gyakorlásának elsősorban sportértéke van és csak másodsorban, a hazaifias honvédelmi nevelés során lesz eszköz a honvédelmi ismeretek szabadidőben történő megszerzésének. Ez a harcművészeti irányzat  ruházatában is különbözik a katonai  és a küzdősportos változat.

A katonai közelharc-kézitusa sportruházata terepmintás, míg a küzdősportosokat a fehér (kumite)  karate ruha jellemezi. képeken Dr. Zöllei Zoltán szakosztályvezető edzés közben.

A szakosztályra jellemző, hogy küzdősport, illetve a különböző harcművészeti irányzatok  számos területéről létesítenek tagsági viszonyt az egyesülettel. Így került a szakosztály tagja közé  judo sportág egyik kiválósága az  Európa bajnok Urbancsok Tamás főhadnagy  is. A Magyar Honvédség  Közelharc-kézitusa bajnokságain a szakosztály tagjai 2010-ben 6 érmet szerezett. A legutóbbi versenyeredményeink a BRFK nyílt judo versenyén egy I., és egy II. helyezés.

A szakosztály tevékenysége könnyen beilleszthető a Magyar Honvédség toborzó tevékenységébe, mert  a közelharc-kézitusa látványos és a bemutatók során  hitelesen adja vissza a katonák harci szellemét, felkészültségét. A versenyzésen túl, ezért  a Magyar Honvédség szakirányú kiképzésében, toborzó és hagyományőrző tevékenységében jelentős feladatot vállal a szakosztály.

Évek óta  a Honvéd Aurora Sportegyesület Közelharc-kézitusa Szakosztálya szervezi és rendezi az MH Közelharc-kézitusa bajnokságot. A verseny rendezésen túl  a szakág népszerűsítése érdekében a szakosztály különféle bemutatókat tart, valamint hazai és nemzetközi küzdősport szemináriumokon vesz részt és szerepel. A szakosztályban rendszeres edzések vannak. A felkészítések heti három alkalommal a Budapest Kerepesi út 29/B objektum küzdőtermében zajlanak. Az edzésekhez, felkészülésekhez a szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

A szakosztály alapítóját megválasztották  a Magyar Közelharc-kézitusa Szövetség elnökének, ami kiváló  szakmai elismerés az egyesület és a szakág számára. A szakosztály  feladatának  a tagság létszámának és tudásszintjének növelését, a kiképzésben és a szabadidős tevékenységben való aktív részvételt tűzte ki célul.

A 2012. március 03.-án a Kerepesi úton, a Módszertani központban több, mint 30 fő feketeöves mesternek tartott a szakosztály továbbképzést, így az egyesület országos szintű harcművészeti elismerést vívott ki magának. Ez évben indult a szakosztály túlélési programja a Csattogó-völgyben, ahol a közelharc-kézitusa mellett számos katonai ismeretet is átadtak  az érdeklődőknek. Az elkövetkező időszak kiemelkedő eseményei voltak a ( 2013-2019 ) az évente megrendezésre kerülő Kézitusa Bajnokság szervezése lebonyolítása.

A 2018-as év volt a legeredményesebb év a szakosztály megalakulása óta. A Kézitusa a Kinizsi és a Szondi kupa versenyeken 17 érmet szerezett.

A Berlini Fal Nemzetközi Járőrversenyt Dr. Zöllei Zoltán nyá. alez. szakosztályvezető parancsnokságával a magyar csapat nyerte meg a 20 csapat  közül! Az év végén a Koronaőrség kézitusa kiképzését is végrehajtotta a szakosztály vezetése nagy elismeréssel. A szakosztály évek óta hatékonyan közreműködik a középiskolások honvédelmi oktató- nevelő munkájában. A tartalékos katonák képzése mellett más rendvédelmi szerv képzését is vállaltuk. A szakmai munka mellett karitatív feladatokat is ellátott a szakosztály tagsága, így az MTTOSZ által lebonyolított „ Mosoly az Arcokra, Melegség a Szívekben” gyerekeknek rendezett programban.  A szakosztályt még a pandémia sem állította meg, mert igazi küzdősportokhoz méltón, a védelmi intézkedések maradéktalan betartása mellett  folytatta a  működést, és  az edzéseket a Margitszigeten kis csoportokban hajtották végre. Évente edzőtáborokat szerveznek, amit hol a Csobánkán, hol Velencén rendeznek. A szakosztály közel 50 bemutatóval népszerűsítette  az egyesület jóhírét! A szakosztálynak köszönhetően az egyesület alap célja, a honvédelem ügyét szolgáló sporttevékenység maradéktalanul megvalósul, amiért köszönet illeti a tagságot és a szakosztályvezetőt.