Tenisz

Szakosztályvezető: Kovács Géza

Kovács Géza

Tenisz Szakosztály

Tenisz Szakosztály a Honvéd Aurora Sportegyesület bázisán 1979-ben alakult meg. a szakosztály jogelőd sportegyesülete a Honvéd Petőfi Sándor SE volt (alakult 1974-ben). A szakosztály tagsága a volt MN Egészségügyi Anyagellátó Központ katonáiból  és dolgozóiból verbuválódott.

A szakosztály csapata  a HASE-ba történő belépését követően a Budapest bajnokság IV. osztályát megnyerve a III. osztályba lépett előre. A nyolcvanas években a csapatbajnoki szerepléssel összegyűjtött a szakosztály annyi pontot, hogy versenyzője felkerült a hivatalos magyar teniszranglistára. A HASE teniszezői közül a magyar teniszranglistán a legelőkelőbb helyezést Pálffy László volt szakosztályvezető érte el, aki az 1980-as rangsorban a 343. volt.

A HASE vezetése 1987-ben átalakította a szakosztályt és tömegsporttá igyekezett fejleszteni a tenisz sportágat. Volt olyan év, amikor  a HASE 50-60 fővel vett részt az akkori MH teniszbajnokságon.

A szakosztály tagjai állandó résztvevői a Budapest csapatbajnokságnak. Kiemelt és fő rendezvény  volt  a HASE évadnyitó Majális sportnap, ahol a tenisz külön szám volt.

Ezek mellett a programok mellett a szakosztály  rendszeres résztvevői  az országban zajló különböző Kupáknak. Mindezek ellenére be kellett látni, hogy  az egyesületen  belül a  tenisz sport nem tud tömegek számára sportolási feltételeket biztosítani.     A legjobb szándék ellenére is a szakosztály munkáját  számos probléma nehezítette.

A bérlemények, amivel az egyesület segítette a szakosztályt nem tudta pótolni a saját pályák hiányát. Nem tudott klubként működni a szakosztály. A heti egy-két alkalommal bérelt pálya korlátot szabott a taglétszám alakulására.

A tenisz tömegsporttá történő fejlesztését a teniszpályák hiánya és azok bérlésének  költsége miatt nem tudta fenntartani a HASE, ezért a szakosztály létszáma csökkent 10-20 főre. A szakosztály vezetését Szerényi Géza ezredestől Nagy István alezredes vette át. A szakosztály sokáig Budapesten, a Tengerszem utcai teniszcsarnokban bérelt pályákat a tagság edzéseire és versenyeire. A szakosztály tagjai  minden évben részt vesznek az MH amatőr teniszbajnokságon és a különböző Kupákon. Kiemelt program a szakosztály által szervezett HASE Karácsony Kupa teniszverseny.

2013-ban elhunyt Végh Lajos a szakosztály alapító tagja, akinek az emlékére később emléktornát szervezett a szakosztály. Nagy István kiváló szakosztályvezető 2014-ben bekövetkezett halála után Gönczi Nagy István nyugállományú alezredes vette át a szakosztály vezetését, akinek a tenisz a mindene volt. Képen Szerényi Géza és Végh Tibor.

A meglévő 10-12 fős tagság aktív tenisz életet élt a Tengerszem utcai bérelt pályákon és folytatódott a hagyománnyá vált Karácsony Kupa . 2018-ban Nagy Géza nyugalmazott BM alezredes  került a szakosztály élére, aki már 2013 óta tagja HASE tenisz szakosztályának. A tagság hosszú évek óta gyakorlatilag változatlan és belépők és kilépők aránya megegyezik, ezért  a 2000-es években beállt 11 fős taglétszámmal működik a szakosztály. 2019 októberében a tengerszem utcai teniszpályákról az edzések helyszíne átkerül a XV. kerületi Mini Garros teniszpályára, ami a Pólus Center mögött helyezkedik el, ahol minden vasárnap 2 pályán, 9-11 óra között tartja a szakosztály az edzéseit. A vírus helyzet a teniszezőket sem kerülte el, ezért 2020-ban nem tudták megrendezni a Karácsony Kupa teniszversenyt, amit  és 2021-ben talál folytatni tud a szakosztály.