Túra

TERMÉSZETKEDVELŐ FÖLDI CSILLAGVIRÁGOK!
TÜNDÉREK és ERDEI KOBOLDOK!

Szeretném, ha eljönnétek erre a túrára, amely különösebben nem nehéz, de sok „tájgyönyört” tartalmaz. Pilisszántó É-i részéről indulva érintjük a „Csillagösvényt”, a „Boldogasszony-kápolnát”, „Pilis-keresztjét”, az „Áldásosztó Jézus szobrát”, majd KOMolyan nekikezdünk a nagyon kellemes túrának, aminek legmagasabb része a Basina kilátópontja lesz, miközben „vigyázó szemünket” a Pilis meredek, nyugati oldalára vetjük. Egy újabb útvonalon megyünk, mintegy 4/5-ét erdőben figyelemmel a várható nagy melegre.

2022. AUGUSZTUS 07. CSÉVI-BARLANG (PILISSZÁNTÓI) KÖRTÚRA
(Autókkal és gyalog)
A BTSSz „NÉT” és a HOSOSZ természetjárói számára is felajánlott túra.

pilis-pilisszanto-kereszt-boldogasszony-kapolna-csodalatosmagyarorszag

TALÁLKOZÁS IDEJE: 08.50.
TALÁLKOZÁS HELYE: PILISSZÁNTÓ É-i kijárata PARKOLÓ; illetve
07.45. BP. FLÓRIÁN-TÉR (Vörösvári út) 821-as autóbusz megállója (indul 07.51-kor érkezik P.Szántóra 08.39-kor)

ÚTVONAL autóbusszal (821) Flórián-tér (Vörösvári úti megálló) — Pilisszántó autóbusz forduló — Szikla Szinház Parkoló (200 m a Pilis felé gyalog)
Kérésünk, hogy minden túratársunk, aki autóval szeretne jönni, előre biztosítsa a helyét a túrán valamelyik résztvevő gépkocsijában, mert csak ebben a parkolóban találkozunk!
ÚTVONAL autókkal: Szentendre D-i kijárata — Pomáz — Pilisszentkereszt (elfordulás Pilisszántó felé) — Pilisszántó É-i kijárata „Szikla Szinház Parkoló”
A túra indul: 09.00-kor

ÚTVONAL gyalog: Parkoló — S+turistaút — Mészkőbánya — Boldogasszony kápolna — Áldásosztó Jézus szobra — S+turistaút — P-turistaút — S és P-turistaút találkozása, a S-sávon É-irányba — S-turistaút útkönyök és talajút találkozásnál Ny-i irányba — NF-nyiladék — S-turistaút — Basina (378m) tájgyönyör a Csévi-barlang fölött (szép kilátás) — S-turistaút  — Eszperantó-forrás (Nagy pihenő) — ῼ-Gyalogösvény a Csévi-barlanghoz és vissza — S-turistaút  — jelzetlen erdészeti út út — SM-turistaút (Pszántó felé) — S+turistaút — Pilisszántó PARKOLÓ.
Táv: 3 – 6 – 12 km
Szint: 350 m
Túravezető: Pozder Zsuzsa és Komócsin József

AZ IDŐJÁRÁSRÓL: Vasárnap, az előrejelzések és várakozásunk szerint is sok napsütés és a melegedés miatt 33-36°C-os hőmérsékletre számíthatunk. Az É-i szél mérséklődik.
Szíveskedjetek, könnyű, jól szellőző ruhába jönni, eső ellen védő öltözetet és sok folyadékot (legalább 2 liter) magatokkal hozni! (Az Eszperantó-forrás nyomóskútjából a víz nem iható!)!

Néhány érdekes információ: A BASA-HEGY, (helyi szlovák nevén Basina) egy 386 méteres magaslat a Pilis Komárom-Esztergom megyei részén, Piliscsév területén, aránylag kis alapterületű hegy a Pilis tömbje, illetve a pilisi hegylánc fő tömege, valamint a Zajnát-hegyek közé beékelődve.

CSÉVI-BARLANG a Piliscsévtől ÉK-re húzódó Basa-hegy oldalában rejtőzik. Ha a völgy felől közelítjük meg, hatalmas méretű barlangszáj bukkan ki a fák között, mely mögött nagy belmagasságú, tágas bejárati csarnok húzódik. A barlang mintegy 104 m hosszú és a függőleges kiterjedése 14 m. A nagy belmagasság az egész barlangra jellemző, ha kicsit beljebb megyünk az amúgy emelkedő járatban, egy magasra felnyúló kürtő sötétlik a fejünk felett, mellette pedig nagy omladéktömbök között látszik felső bejárat felől beszűrődő fény.

A Pilis dachsteini mészkőből felépült karsztján számos kicsi, mára a lepusztulás, feltöltődés állapotában lévő barlang található, mint amilyen pl. a Csévi-barlang is.

A találkozásig Gondolati Ölelés és Távszeretet:
KOM