Túra

domos-visegradi-hegyseg-ram-szakadek-szentfa-kapolna1-csodalatosmagyarorszag

 

TERMÉSZETKEDVELŐ FÖLDI CSILLAGVIRÁGOK!
TÜNDÉREK és ERDEI KOBOLDOK!
Mivel egy kissé csökken a nyári hőség, ezt a különleges túrát javasoljuk Számotokra augusztus 14-én DÖMÖS és a RÁM-hegy térségében. Ha már ott járunk, nem hagyhatjuk ki a mindig izgalmas Rám-szakadékot, megmásszuk, majd megkerüljük a különleges Rám-hegyet, leereszkedünk a Rám-völgybe, hogy egy szelíd útvonalon visszaérkezzünk Dömösre. Mindezek után elénekelheted a Fonográf dal egy részét:
Rám vár a főút a kanyar után,
Rám vár a napfény a vihar után,
Rám vár az élet s egy igazi lány,
– akár a Szu-Csong herceg –
Úgy vágyom egy nő után!”…
Kis ismeretbővítés: Miért kapcsolódik itt sok földrajzi név a rámhoz? Mert a réz régi magyar neve rám volt és a középkorban itt több helyen rezet bányásztak.
Részleteiben:

AUGUSZTUS 14. VASÁRNAP
RÁM-SZAKADÉK (DÖMÖS) KÖRTÚRA
(Autókkal, vagy autóbusszal és gyalog)
A HOSOSZ természetjárói számára is felajánlott túra.

TALÁLKOZÁS IDEJE: 09.00.-09.10.
TALÁLKOZÁS HELYE: DÖMÖS, Nagy PARKOLÓ (Kossuth Lajos u – ez a 11.sz. fő út – Táncsics Mihály u. találkozása)
FIZETŐS, fémpénzeket hozni kell: 1.000,-Ft!
AUTÓKKAL: a javasolt útvonal: Szentendre — Skanzen felé elfordulni — Pilisszentlászló — Dömös (Menetidő 30-35’)
Kérésünk, hogy minden túratársunk, aki autóval szeretne jönni, előre biztosítsa a helyét a túrán valamelyik résztvevő gépkocsijában, mert csak ebben a parkolóban találkozunk!
AUTÓBUSSZAL:a 880-as Szentendre-autóbusz állomásról indul 08.05-kor és DÖMÖS templomhoz érkezik 09.01-kor. Visszafelé ebből a megállóból minden óra 14-kor indul Szentendrére a 880-as járat.

A TÚRA INDUL 09.10-kor!

ÚTVONAL gyalog: Dömös, Malom-patak hídja — Z- turistaút — Királykúti u. — Róza-táró  — Szentfa-kápolna — Z- turistaút — Rám-szakadék — Árpád-vár nyergében (Nagy pihenő) —  Z-turistaút — Zn-turistaút — Rám-hegy — Ferenczy-szikla (energia feltöltés a sziklaölelgetéssel) — vissza az erdészeti útra és jobbra  — útvillánál ismét jobbra az erdészeti úton — Királykúti-nyereg — P- turistaút — Szőke-forrás-völgy — Szentfa-kápolna — P,S,Z-turistaút — Dömös Parkoló (Ingyenölelések szétosztása).
Táv: 6 – 12 km.
Szint: 350 m
Túravezető: Komócsin József
AZ IDŐJÁRÁSRÓL: Augusztus 14-én az előrejelzések és hitünk szerint változóan felhős, időnként napsütéses, de meleg, fülledt idő ígérkezik 29-33°C–os hőmérséklettel. Mivel sokat megyünk lombos fák alatti erdei ösvényeken, nem fogunk annyira szenvedni a melegtől. Könnyű, szellős, nyári öltözet, sok frissítő folyadék (legalább 2 liter) és túrabotok elhozatala javasolt!
Vasárnapi jelmondataink:
 „Minden ember annyit ér, amennyi szeretet van benne.” (Albert Schweitzer)
„A természetjárás mozgás közbeni meditáció és „merákolás” (bosnyák szólás) is.”
„Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”  (Albert Einstein)

A találkozásunkig Távszeretet és Gondolati Ölelés: KOM